Metaverse Nedir?
- Kripto Coin
- 30/12/2021
- 6274 kere okundu
- 0 Yorum
Cathy Hackl’ın oğlu 9. Yaş günü için herhangi bir organizasyon veya arkadaşlarından herhangi bir hediye istemedi. Bunun yerine, Roblox üzerinden bir kutlama düzenleyip düzenleyemeyeceklerini sordu. Hackl’ın oğlu ve arkadaşları, kullanıcıların oyunlar oynayabildiği ve çeşitli oyunlar oluşturabildiği bir dijital platform üzerinden sanal avatarları ile partiye katıldı.
“Birlikte oyun oynayıp vakit geçirdiler. Sanal ortamda vakit geçirmeleri gerçek olmadığı anlamına gelmez. Oğlum için oldukça gerçekti.” dedi annesi.
Hackl'ın oğlunun dijital bir etkinlik düzenlemesinin tek nedeni ocak ayında açık havada pandemi dostu bir etkinlik düzenlemenin mantıksız oluşu değildi. Roblox, 25 yaşın üzerindeki pek çok kişi tarafından bilinmiyor olabilir, ancak 13 yaşındaki kullanıcılar için bir hayli popüler. Çoğu masaüstü ve mobil platformda mevcuttur, aynı anda ücretsiz oyunlar için bir mekân, kullanıcıların kendi etkinliklerini oluşturmalarına olanak tanıyan bir oyun motoru, bu deneyimleri satmak için bir pazar yeri ve ayrıca kişiselleştirilmiş bir avatar için kıyafetler gibi çeşitli yan ürünleri içerir.
Aynı zamanda “metaverse”ün bir parçasıdır.” Bir zamanlar teknoloji meraklılarının sevdiği niş bir konsept olan merkezi bir sanal dünya yani fiziksel dünyaya paralel bir "yer" fikri, Facebook'un Ekim ayında Meta olarak yeniden markalaşma kararıyla özetlendiği gibi, bu yıl temel bir amaca dönüştü. Milyonlarca insan saatlerini Roblox ve Fortnite gibi sanal sosyal alanlarda geçiriyor. Değiştirilemez tokenler (NFT'ler) ve kripto para birimlerinin manşetlere çıkmasıyla tamamen dijital mülkiyete ve kalıcı sanal deneyimlerin güvenliğini sağlayabilen teknolojiye olan ilgi çarpıcı bir şekilde arttı. Facebook ve Microsoft'un çevrimiçi iş birliği yapmanın yeni yollarını duyurmasıyla birlikte sanal üretkenlik platformları da büyümeye başladı. Uzmanlar, Nike'ın sanal spor ayakkabı satmaya hazırlandığını söylüyor. Hibrit ofisler, video tabanlı eğitimler ve çevrimiçi sosyal topluluklar, dijital alanlarda harcanan yollardan sadece birkaçıdır.
“Metaverse” kelimesi Neal Stephenson'ın 1992 yılında ortaya koyduğu distopik, siberpunk romanı Snow Crash'e kadar uzanıyor ve çoğu kişi Earnest Cline'ın 2011 yılında yayınlanan romanı Ready Player One'dan da ilham aldığını söylüyor. Ancak, metaverse bilimkurgu türünden uzaktır.
Çevrimiçi topluluklar 1980'lerin ortasından beri var olmuştur ve 1990'larda sohbet odaları, AOL anlık mesajlaşma ve ilk sosyal medya siteleriyle birlikte gelişmiştir. World of Warcraft oyunu 2000'lerin başında milyonlarca kişi için kalıcı bir sosyal mecra haline geldi ve topluluklar oyunların içinde ve çevresinde gelişip büyümeye devam etti. Günümüzde, Fortnite'a giriş yapmak, bir konsol platformu üzerinden sohbete katılmak ve bir oyuna başlamak, özellikle genç nesiller için, diğer fiziksel etkileşimlerin çoğu kadar sosyal bir deneyimdir.
İster sanal gerçeklikte (VR), artırılmış gerçeklikte (AR), isterse sadece bir ekranda olsun, metaverse'ün amaçladığı şey, dijital ve fiziksel yaşamlarımızın zenginlik, sosyalleşme, üretkenlik, alışveriş ve eğlence alanlarında daha fazla örtüşmesine olanak sağlamaktır. Bu iki dünya zaten iç içe geçmiş durumda, kulaklığa gerek yok. Konum verileri aracılığıyla size arabanın ne kadar uzakta olduğunu söyleyen Uber uygulamasını düşünün. Netflix'in önerilerde bulunmak için daha önce izlediklerinizi nasıl değerlendirdiğini, iPhonelardaki LiDAR tarayıcının çevrenizi nasıl 3D taramasını yapabildiğini düşünün. Özünde, meta veri deposu (birçoğu tarafından “web3” olarak da bilinir) mevcut internetimizin bir evrimidir.
Diğer platformlarda sürükleyici deneyimler geliştirmek için giderek daha fazla kullanılan oyun motoru Unity’nin CEO'su John Riccitiello, "Bundan 10 yıl sonra gözlüklerinizi takıyorsunuz, ancak bunlar yalnızca sizi metaverse deneyimi yaşatacak yeteneğe sahip olan bir çift güneş gözlüğü. Bir restoranın yanından geçiyorsunuz, bakıyorsunuz ve online olarak menü çıkıyor ya da arkadaşlarınızın bu konuda söyledikleri ile karşılaşıyorsunuz.” diyor.
Riccitiello için metaverse'ün en heyecan verici kısmı, ilişkilerimiz için ne anlama gelebileceği konusudur.
"Birlikte olmadığımız halde birlikteymişiz gibi hissedebileceğimiz" fikri, muhtemelen birinin Facebook ve Apple ile rekabet edebilecek bir şirket açmasına yol açabilir. Bankalar ve yatırımcılar not alsın.
L'Atelier BNP Paribas'ın CEO'su ve gelişmekte olan teknolojilere odaklanan bir yatırım analisti olan John Egan, bu yönde ilerlemek için bir tür istek olduğunu söylüyor. “Bu metaverse konsepti bize hayal ettiğimiz herhangi bir evreni yaratma fırsatı sunuyor.”
Kaynak: Time
Haberlerimizden anında haberdar olmak için abone ol!
Uyarı! Sitemizdeki içerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve yatırım tavsiyesi olarak yorumlanmamalıdır. Makelelerde ve haberlerde bahsedilen hiçbir şey, herhangi bir kripto varlığı satın almak ve satmak için herhangi bir türde talep, tavsiye, teklif veya onay teşkil etmez. Herhangi bir finansal piyasada alım satım yapmak risk içerir ve fon kaybına neden olabilir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce kapsamlı bir araştırma yapmalıdır.