Blockchain Nedir?

Blockchain Nedir?

Blockchain bir tür veri tabanı veya çoğaltılan ve blockchain ağı içerisindeki tüm katılımcılara dağıtılan genel muhasebe defteri olarak nitelendirilir. Verileri veya değerli öğeleri bloklar halinde depolayan birbirine bağlı düğümler kümesinden oluşur. Bu bloklar bazı işlemler sonucu doğrulanır ve bir zincirde kronolojik sırayla bağlanır. Bu işlemlerin ayrıntıları blok içerisine kalıcı olarak yazılır ve değiştirilemez.

Blockchain teknolojisi, dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) olarak da bilinir, çeşitli kayıtlar için ademi merkeziyetçi ve kolay erişilebilir bir veri yapısı sağlar. Bu tür kayıtlar, finansal ödeme ve işlem ayrıntılarının yanı sıra ticaretten internet (IoT) kayıtlarına kadar diğer bilgi türlerini içerebilir.

Bir blockchain, verileri ademi merkeziyetçi bir şekilde depolarken, merkezi kontrol eden varlıklardan veya aracılardan bağımsızdır. Bu, veri depolama ve yönetiminin şeffaflığını arttırdığı anlamına gelir. Blockchain'in önemli bir özelliği, kayıtları değişmez bir şekilde depolamasıdır, bu da kayıt zincirini kıracağı için değiştirilemeyeceği, taklit edilemeyeceği veya silinemeyeceği anlamına gelir. Blockchain her bir sayfasında bilgi içerdiği için bir bilgi tutucu rolü oynayan kalıcı kayıtlar kitabı ile karşılaştırılabilir:

Bu sistemler arasındaki farkı anlamak için mevcut veri depolama çözümlerine daha yakından bir bakalım.

  • Merkezi Sistemler — Tüm veri girdileri ve etkinlikleri genellikle tek bir merkezi sunucu kullanılarak yönetilir. Bu da kontrol eden kuruluşun (örneğin bankalar veya devlet kurumları gibi) karar verici olarak hareket ettiği anlamına gelir. Aynı zamanda yöneten merkezin başarısızlığı sonucu büyük risklere yol açabilir.
  • Ademi Merkeziyetçi Sistemler — Genellikle, her bir sunucunun son istemcilerin bir alt kümesine hizmet ettiği sunucu düğümüne dayanır.
  • Dağıtılmış Sistemler — Tüm veriler ve işlem kayıtları şifrelenir ve yalnızca tek bir sunucuda değil, birbirine bağlı, bağımsız düğümler ve terminaller sisteminde depolanır. Bu, merkezileştirilmiş varlıklardan, şeffaflıktan ve güvenlikten bağımsız hareket etme olanağı sağlar.

 

Son olarak, blockchainler sadece değişmez özelliğe sahip olmakla ve güvenli bir veri tabanı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda fonları işlemek, dijital para birimleri oluşturmak ve dijital anlaşmalar (akıllı sözleşmeler) kullanarak karmaşık anlaşmaları işlemek için işlevsel bir ortam olarak da görev yapar.

Kaynak: Cardano

Benzer Yazılar
En Çok Okunanlar
Kategoriler
Abone Ol

Haberlerimizden anında haberdar olmak için abone ol!

Uyarı! Sitemizdeki içerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve yatırım tavsiyesi olarak yorumlanmamalıdır. Makelelerde ve haberlerde bahsedilen hiçbir şey, herhangi bir kripto varlığı satın almak ve satmak için herhangi bir türde talep, tavsiye, teklif veya onay teşkil etmez. Herhangi bir finansal piyasada alım satım yapmak risk içerir ve fon kaybına neden olabilir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce kapsamlı bir araştırma yapmalıdır.