FED Faiz Kararını Açıkladı (15.12.2021)

FED Faiz Kararını Açıkladı (15.12.2021)

FED faizleri sabit tuttuğunu açıkladı.

FED, Covid pandemisinin başlangıcından bu yana ultra kolay politikasının sona ermek üzere olduğuna ve artan enflasyona tepki olarak agresif politika hamleleri yaptığına dair birden fazla gösterge sağladı.

Birincisi, Fed, aylık tahvil alımlarının azaltılmasını hızlandıracağını söyledi.

Fed, Ocak ayından itibaren her ay, Kasım ayındaki indirimden önceki seviyenin yarısı ve Aralık ayında satın aldığından 30 milyar dolar daha az olmak üzere 60 milyar dolarlık tahvil satın alacak. Fed, Kasım ayında ayda 15 milyar dolar azalttı, Aralık ayında bunu ikiye katladı, ardından 2022'de indirimi daha da hızlandıracak.

Bu sona erdikten sonra, kış sonu veya ilkbahar başında merkez bankası, bu haftaki toplantısında sabit tutulan faiz oranlarını artırmaya başlamayı bekliyor.

Çarşamba günü açıklanan projeksiyonlar, Fed yetkililerinin 2022'de iki, sonraki yıl ve 2024'te iki olmak üzere üçe kadar faiz artırımı gördüğünü gösteriyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin oybirliğiyle onaylanan hamleleri, 108 yıllık tarihindeki en gevşek politikada önemli bir düzenlemeyi temsil ediyor. Toplantı sonrası yapılan açıklamada enflasyonun etkisine dikkat çekildi.

Açıklamada, "Pandemi ve ekonominin yeniden açılmasıyla ilgili arz ve talep dengesizlikleri, yüksek enflasyon seviyelerine katkıda bulunmaya devam etti" denildi.

Açıklamada ayrıca, “son aylarda istihdam kazanımlarının sağlam olduğu ve işsizlik oranının
oranı önemli ölçüde düştü.”

Bununla birlikte, üyeler, faiz artışlarına sağlam bir şekilde eğilerek, politika hamlelerinin şahin tarafında ortaya çıktı. Bireysel üyelerin oran beklentilerine ilişkin “nokta grafiği”, 18 FOMC üyesinden sadece altısının gelecek yıl üçten daha az artış gördüğünü ve hiçbir üyenin oranların sıfıra yakın olarak şu anda bulundukları yerde kaldığını görmediklerini gösterdi.

Bu oylama, Fed'in gösterge gecelik borçlanma oranının "işgücü piyasası koşulları Komite'nin maksimum istihdam değerlendirmeleriyle tutarlı seviyelere ulaşana kadar" sıfıra yakın kalacağını teyit ederken bile geldi.

Komite, GSYİH'nın Eylül ayında belirtilen %5,9'a kıyasla 2021'in tamamı için %5,5 arttığını görerek bu yıl ekonomik büyüme tahminini düşürdü. Yetkililer ayrıca sonraki yıl tahminlerini revize ederek 2022 büyümesini %3,8'den %4'e yükseltti ve 2023'ü %2,5'ten %2,2'ye düşürdü.

Her iki politika hamlesi de tüketici fiyatları için 39 yılın en yüksek seviyesinde seyreden artan enflasyona tepki olarak geldi. Kasım ayında toptan eşya fiyatları, enflasyon baskılarının daha yerleşik ve geniş tabanlı hale geldiğinin bir işareti olarak, rekor düzeydeki en hızlı artışla %9,6 arttı.

Fed yetkilileri uzun zamandır enflasyonun "geçici" olduğunu vurguladılar ve Başkan Jerome Powell'ın ekonomi üzerinde kalıcı bir iz bırakma olasılığının düşük olduğunu belirtti. O ve diğer merkez bankası liderlerinin yanı sıra Hazine Bakanı Janet Yellen, arzı geride bırakan ancak nihayetinde azalacak olağanüstü talep gibi pandemi ile ilgili faktörler nedeniyle fiyatların arttığını vurguladı.

Ancak, terim aşağılayıcı bir hale geldi ve toplantı sonrası açıklama onu ortadan kaldırdı. Powell, geçen ayki kongre ifadesinde bu hareketi telgrafla çekmiş ve "Muhtemelen bu kelimeyi bırakıp ne demek istediğimizi daha açık bir şekilde açıklamaya çalışmak için iyi bir zaman" dedi.

Powell Fed için, sıkılaştırma politikası şimdi bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce yürürlüğe giren bir politikanın dramatik bir eksenini işaret ediyor. "Esnek ortalama enflasyon hedeflemesi" olarak bilinen bu, uzun süredir tutulan %2 hedefinin biraz üstünde veya altında enflasyonla yetineceği anlamına geliyordu.

Politikanın pratik uygulaması, Fed'in pandemi sırasında aldığı darbeden işgücü piyasasını tamamen iyileştirmek adına enflasyonun biraz ısınmasına izin vermeye istekli olmasıydı. Fed'in yeni politikası, ırk, cinsiyet ve ekonomik hatlarda hem tam hem de kapsayıcı bir istihdam arayışındaydı. Yetkililer, merkez bankasının geçmişte yaptığı gibi artan enflasyon beklentisiyle faiz oranlarını artırmama konusunda anlaştılar.

Ancak, “geçici” söylemin gündeme gelmesi ve enflasyonun daha güçlü ve dayanıklı görünmeye başlamasıyla, Fed niyetlerini yeniden düşünmek ve vites değiştirmek zorunda kaldı.

Varlık alımında azalma, Hazine alımlarında 10 milyar dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerde 5 milyar dolarlık düşüşle Kasım ayında başladı. Bu, ay alımlarını sırasıyla 70 milyar dolar ve 35 milyar dolar olarak bıraktı.

Bununla birlikte, Fed'in 8,7 trilyon dolarlık bilançosu son dört hafta içinde sadece 2 milyar dolar arttı, Hazine varlıkları 52 milyar dolar arttı ve MBS aslında 23 milyar dolar azaldı. Son 12 ayda, Hazine varlıkları 978 milyar dolar genişlerken MBS 567 milyar dolar arttı.

Niceliksel kolaylaştırma olarak da bilinen programın yeni şartlarına göre, Fed, portföyüne ekleme yapmayana kadar varlıklarının azalmasını hızlandıracak. Bu, QE'yi ilkbaharda sona erdirecek ve Fed'in herhangi bir zamanda oranları yükseltmesine izin verecek. Fed, iki hamlenin aynı anda gerçekleşeceğinden, muhtemelen oranları artırmayacağını ve aynı anda tahvil almaya devam etmeyeceğini söyledi.

Kaynak: CNBC

Benzer Haberler
Abone Ol

Haberlerimizden anında haberdar olmak için abone ol!

Uyarı! Sitemizdeki içerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve yatırım tavsiyesi olarak yorumlanmamalıdır. Makelelerde ve haberlerde bahsedilen hiçbir şey, herhangi bir kripto varlığı satın almak ve satmak için herhangi bir türde talep, tavsiye, teklif veya onay teşkil etmez. Herhangi bir finansal piyasada alım satım yapmak risk içerir ve fon kaybına neden olabilir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce kapsamlı bir araştırma yapmalıdır.