Ukrayna Kripto Piyasasını Düzenlemek İçin 'Sanal Varlıklar Hakkında' Yasayı Kabul Etti

Ukrayna Kripto Piyasasını Düzenlemek İçin 'Sanal Varlıklar Hakkında' Yasayı Kabul Etti

Ukrayna parlamentosu Verkhovna Rada, ikinci ve son okumada “Sanal Varlıklar Üzerine” yasasını kabul etti. Mevzuat, Ukrayna yargı alanındaki kripto para birimleriyle yapılan işlemleri düzenler. Milletvekilleri, mevcut 376 milletvekilinden 276'sının büyük çoğunluğu ile tasarıyı kabul etti ve önergeye sadece altı oyla karşı çıktı.

Uzun zamandır beklenen yasa, milletvekillerinin ülkenin kripto para birimi işlemlerinin vergilendirilmesine ilişkin vergi kodunda yapılacak değişiklikleri onaylamasının ardından yürürlüğe girecek. Forklog, gelişmeyle ilgili raporunda, Ukrayna yasama meclisinin henüz bu değişiklikleri oylamadığını belirtti.

Yeni yasanın hükümleri, sanal varlıkları, teminat altına alınabilen ve teminat altına alınamayan maddi olmayan mallar olarak kabul etmektedir. Ancak, kripto para birimleri Ukrayna'da yasal bir ödeme aracı olarak kabul edilmemektedir ve bunların başka mal veya hizmetlerle takasına izin verilmeyecektir.

Yasa ayrıca, Ukrayna'da kayıtlı kuruluşlar tarafından verilmesi gereken “finansal sanal varlıklar” terimini de getiriyor. Bu varlıkların para birimi ile desteklenmesi durumunda, ülkenin merkez bankası olan Ukrayna Ulusal Bankası (NBU) tarafından düzenlenecektir. Dayanak varlık bir menkul kıymet veya türev ise, Ulusal Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (NSSMC) ana düzenleyici olacaktır.

Kripto piyasası katılımcıları, sanal varlıkların değerini bağımsız olarak belirleyebilecek, işlemleri kapatmak için banka hesapları açabilecek ve ilgili haklar için adli koruma talep edebilecek. Hizmet sağlayıcıların, ülkenin kara para aklamayla mücadele düzenlemelerine uyması ve tıpkı geleneksel finans kurumları gibi platformlarını kullanarak terörizmi finanse etme girişimlerini önlemesi gerekiyor.

Mevcut Ukraynalı yetkililer, bu hafta yürütme gücünün temsilcileri tarafından onaylanan, ülkenin büyüyen kripto endüstrisine karşı olumlu bir tutum sergilediler. ABD'ye yaptığı bir ziyaret sırasında Başkan Volodymyr Zelensky, ülkenin dijital ekonomisinin "kalkınma vektörü" olarak tanımladığı yasal bir dijital varlık piyasası başlatmanın önemini vurguladı. Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı Mykhailo Fedorov, ülkenin kripto şirketleri için çekici bir yargı alanı haline gelmek için çalıştığını da sözlerine ekledi.

“Sanal Varlıklar Üzerine” yasa taslağı, geçen aralık ayında Rada'da ilk okumada oylandı. Bir dizi değişiklik yapıldıktan sonra, milletvekilleri bu yılın haziran ayında belgenin gözden geçirilmiş bir versiyonunu sundular. Ukrayna Ulusal Bankası ve Ulusal Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu dahil olmak üzere çeşitli düzenleyicilerden gelen eleştirilerin ardından, tasarı, diğer devlet kurumları tarafından dile getirilen endişeler dikkate alınarak yazarlarla bir kez daha değiştirilmiştir.

Kaynak: Bitcoin News

Benzer Haberler
Abone Ol

Haberlerimizden anında haberdar olmak için abone ol!

Uyarı! Sitemizdeki içerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve yatırım tavsiyesi olarak yorumlanmamalıdır. Makelelerde ve haberlerde bahsedilen hiçbir şey, herhangi bir kripto varlığı satın almak ve satmak için herhangi bir türde talep, tavsiye, teklif veya onay teşkil etmez. Herhangi bir finansal piyasada alım satım yapmak risk içerir ve fon kaybına neden olabilir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce kapsamlı bir araştırma yapmalıdır.