Türkiye'nin Enflasyonu %36'ya Yükseldi Vatandaşlar Stabilcoinlere Akın Etti

Türkiye'nin Enflasyonu %36'ya Yükseldi Vatandaşlar Stabilcoinlere Akın Etti

Türkiye İstatistik Kurumu'nun pazartesi günü sunduğu raporlarda, Türkiye'deki enflasyonun %36’ya yükselerek son 19 yılın en yüksek oranı olduğu belirtildi. Reuters, aralık ayı boyunca tüketici fiyatlarının %13,58'e yükseldiğini yazdı. Son 12 ayda Türk lirası, dolar karşısında %44 değer kaybetti.

Mevcut enflasyon, Cumhurbaşkanı Erdoğan döneminde ilk kez bu kadar yükseldi. Kısa bir süre önce merkez bankası, insanları altınlarını lira vadeli mevduata dönüştürmeye teşvik etmek adına girişimlerde bulundu ve faiz oranını üst üste dört ay düşürdü. Aralık ortasındaki faiz indirimi, Türk lirasının dolar karşısında 17,5 ile rekor seviyede düşüş yaşamasına neden oldu.

2021 yılı, Türkiye'de bitcoin (BTC) talebinin büyük ölçüde arttığını gösterdi. Ayrıca Türk lirası, tüm BTC işlemlerinin %0,69'unu ve tüm ETH takaslarının %0,72'sini oluşturuyor.

Türkiye’nin stablecoine’e olan talebi, BTC and ETH gibi geleneksel kripto varlıklarından daha fazla. 3 Ocak 2022 tarihinde ulaşılan veriler, stablecoin Tether'in (USDT) ulusal para ile yapılan en büyük ticaret çiftinin %29,42'sinin TL olduğunu gösteriyor.

Binance tarafından çıkarılan ve bir stablecoin olan BUSD, bugün %7,20 oranında Türk Lirası ile işlem gördü ve TRY, BUSD'nin en çok işlem gören ikinci çifti oldu. Türkiye USDC'yi pek kullanmıyor, TL bugün tüm USDC takaslarının yalnızca %0,36'sını oluşturuyor.

Raporlar, liranın durgun yılları olmasına rağmen çok sayıda kripto varlık ticaretine katkıda bulunduğunu gösteriyor. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin kripto para birimleri konusundaki duruşunu netleştirerek “Onlara karşı ayrı bir savaşımız, ayrı bir mücadelemiz var.” ifadelerini kullandı.

Metric Haber Ajansı, Türkiye’de yaşanan enflasyon sorununun ulaşım, yiyecek, içecek ve ev eşyaları maliyetlerinin bir yıl öncesine oranla hızla artması gibi bir dizi faktörden kaynaklandığını belirtti.

Erdoğan, altın bozdurma hamlesine ek olarak, işletmeleri ve yüksek gelirli bireyleri, ülkenin yerel para birimini koruma konusunda yardımcı olmaya çağırdı. “Kendi paramızı bir ölçüt olarak almadığımız sürece batmaya mahkumuz. Türk Lirası, bizim paramız, bundan sonra da onunla ilerleyeceğiz, dövizle değil.” dedi.

Kaynak: Bitcoin News

Benzer Haberler
Abone Ol

Haberlerimizden anında haberdar olmak için abone ol!

Uyarı! Sitemizdeki içerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve yatırım tavsiyesi olarak yorumlanmamalıdır. Makelelerde ve haberlerde bahsedilen hiçbir şey, herhangi bir kripto varlığı satın almak ve satmak için herhangi bir türde talep, tavsiye, teklif veya onay teşkil etmez. Herhangi bir finansal piyasada alım satım yapmak risk içerir ve fon kaybına neden olabilir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce kapsamlı bir araştırma yapmalıdır.