Cardano, 'Alonzo' Hard Fork'un Ardından Akıllı Sözleşme Yeteneği Kazandı

Cardano, 'Alonzo' Hard Fork'un Ardından Akıllı Sözleşme Yeteneği Kazandı

Cardano'nun ağ güncellemesi Alonzo sonunda yayında. Alonzo'nun Türkiye Saati İle 00:47’de gelmesiyle, akıllı sözleşmeler (önceden tanımlanmış koşullar karşılandığında kendi kendine çalışan kod parçaları) artık Cardano ana ağında oluşturulmaya ve dağıtılmaya başlanabilir.

Cardano, Input Output tarafından geliştirilen ve Ethereum'un kurucularından Charles Hoskinson tarafından kurulan açık kaynaklı bir kamu blok zinciridir. İlk olarak Eylül 2017'de piyasaya sürüldü, Ethereum'un merkezi olmayan finans hakimiyetine meydan okumak ve aynı zamanda Ethereum ve diğer blok zincirlerle birlikte çalışabilirlik seviyesini korumak için tasarlandı.

Bu zorluğun üstesinden gelmek söz konusu olduğunda akıllı sözleşmeler altın yüzüktür. Alonzo test ağında aylarca süren ilerlemeden sonra, bugünün Cardano ana ağına yapılan hard fork, akıllı sözleşmelerin Plutus komut dosyalarında yazılmasının yolunu açıyor, "işlevsel programlama dili Haskell'i kullanan amaca yönelik bir akıllı sözleşme geliştirme dili ve yürütme platformu".

Güncelleme, öncelikle akıllı sözleşme yetenekleri oluşturmaya odaklanan Goguen döneminin önemli bir parçasıdır. Goguen, ağın güvenliğini ve ademi merkeziyetçiliğini oluşturma çabasının bir parçası olarak, bir yıldan uzun bir süre önce, hisse kanıtı protokolü Ouroboros'u ağa getiren önceki dönem olan Shelley ile geliştirildi.

Cardano'nun Plutus betiklerinin tanıtımı, ekosistemde merkezi olmayan uygulamaların (dapp'lerin) oluşturulmasını da sağlayacaktır. Bununla birlikte, protokol geliştirilmeye ve olgunlaşmaya devam ettikçe, Cardano ekosisteminin dapp'lerin ana ağda tam olarak gerçekleşmesi için tamamen hazır olması biraz zaman alabilir.

Input Output tarafından bugün yayınlanan bir blog yazısı, Cardano topluluğuna geliştirmenin henüz erken olduğunu hatırlatıyor:

“Açık olalım. Yolda tümsekler olacak. Erken kullanıcı deneyimleri mükemmel olmayabilir. Bazı erken DApp'lerin sorunları olacaktır. Bazı harika geliştirme ekipleri ve bazı zayıf olanları göreceğiz. Bu merkezi olmayan bir blok zinciridir, bu nedenle bu kaçınılmazdır.”

Blog gönderisi ayrıca uyardı:

“Bu yükseltmeye dayanan yüksek beklentiler var. Bazıları nedensizce öyle. Cardano takipçileri, yükseltmeden hemen sonra kullanıma hazır, tüketiciye hazır DApp'lerden oluşan karmaşık bir ekosistem bekliyor olabilir. Burada beklentilerin yönetilmesi gerekiyor.”

Yine de Cardano gözlemcileri, Alonzo hard fork'unun ardından ilk birkaç saat içinde bir dizi basit akıllı sözleşmenin devreye alındığını ve önümüzdeki aylarda şu anda geliştirilmekte olan başka projelerin ortaya çıkma olasılığını görmeyi bekleyebilirler.

Input Output sistem performansı analisti Neil Davies, Cardano'nun kendisine gelince, ekibin ağdaki verimi optimize etmek için senkronizasyon çabaları ve işlem komut dosyası boyutlarının sıkıştırılması dahil olmak üzere çeşitli iyileştirmelere odaklanmaya devam edeceğini söyledi. Hard fork'a giden YouTube izleme partisi sırasında, gerçekten de bu, ağın yarım milyon işlemi aştığı ilk dönem olduğunu söyledi.

Kaynak: CoinDesk

Benzer Haberler
Abone Ol

Haberlerimizden anında haberdar olmak için abone ol!

Uyarı! Sitemizdeki içerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve yatırım tavsiyesi olarak yorumlanmamalıdır. Makelelerde ve haberlerde bahsedilen hiçbir şey, herhangi bir kripto varlığı satın almak ve satmak için herhangi bir türde talep, tavsiye, teklif veya onay teşkil etmez. Herhangi bir finansal piyasada alım satım yapmak risk içerir ve fon kaybına neden olabilir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce kapsamlı bir araştırma yapmalıdır.